🌳 Ecoliberalisme, een veranderverhaal
‘Op verhaal komen betekent uitrusten. Op krachten komen en openstaan voor nieuwe inzichten. Het is zoeken naar de juiste woorden, terwijl we elkaar proberen te vinden, vasthouden, loslaten, tegenspreken en verrijken. Woorden hebben scheppingskracht. Ons narratief beschrijft wie we waren, wie we zijn en wie we willen worden’, leest corporate antropoloog Jitske Kramer in de podcast van het interview voor uit haar boek Tricky Tijden.
We hebben een ‘narrative of change’ nodig, een veranderverhaal.
Dat is ook een uitgangspunt voor het boek Ecoliberalisme van betekeniseconoom Kees Klomp dat op 8 mei verschijnt.
Het is een ‘narrative of change’, een veranderverhaal dat ongetwijfeld over twee weken ook tijdens de muziekavond en masterclass met Kees aan bod komt.
Een veranderverhaal is een verhaal dat gaat over het type verandering dat nodig is en dat inzicht geeft in de mate van verandering die te verwachten valt. Het veranderverhaal geeft liminale normen die houvast bieden in een buitengewone tijd. Het veranderverhaal bepaalt het denken, spreken en handelen over de verandering.
“Elk veranderverhaal bestaat bij de gratie van een stevige scheut naïviteit. Zo ook mijn ecoliberalismeverhaal”, schrijft Kees daarover. Ecoliberalisme is een veranderverhaal dat een bredere, ecologische blik verbindt met de goede elementen van onze liberale democratie.
>>> Lees hier op Re-story een voorpublicatie uit Ecoliberalisme
De oude tijd stervensbegeleiding geven, de nieuwe helpen geboren worden
In die voorpublicatie gaat Kees in op het Two Loops-model van het Berkana Institute dat systeemverandering uitbeeldt.
Het Two Loops-model laat zien dat in een transitie tegelijkertijd twee afzonderlijke processen gaande zijn: terwijl het oude systeem steeds meer aan kracht en macht inboet en uiteindelijk sterft, wint het nieuwe systeem juist steeds meer aan kracht en macht en kan het uiteindelijk het oude systeem vervangen.
Die voorpublicatie raakt ook aan verschillende thema’s en interviews die eerder op Re-story verschenen:
Aansluitend bij het Two Loops-model het verhaal over de moderniteit palliatief helpen eindigen.
Deze beschaving is ten einde (en dat is hoopvoller dan je misschien denkt) over ecofilosoof Rupert Read waarin hij ook drie toekomstscenario’s schetst.
Kees beschrijft een afbeelding die de carrière van ecoloog Matthijs Schouten samenvat en dat voor mij vertrekpunt was voor een interview met Matthijs dat je binnenkort op Re-story kan lezen en beluisteren.
En hij refereert aan Tricky Tijden, het boek van corporate antropoloog Jitske Kramer met wie je hier een interview kan lezen of beluisteren en die op dinsdag 16 september naar Gent komt voor een concertcollege.
Holding space
Kunstenaars zijn seismografen van de tijd. Songwriter en zangeres Nynke Laverman die voor het concert in het concertcollege met Jitske Kramer naar Gent komt, is zo’n seismograaf van de tijd.
Momenteel werkt ze aan een nieuw album waarvan ze afgelopen week een sneak peak vrijgaf van haar eerste single ‘Holding space’.
‘Of breaking out of old beliefs
How letting go of grief
Of letting go
To get to see what can’t be seen yet.
What’s inbetween yet’
Ze pakt je daar zittend aan een kampvuur in een paar regels bij de strot en maakt het Two Loops-model voelbaar.
En zo zijn er heel wat muzikanten die als seismografen van de tijd de vinger weten te leggen op wat vandaag speelt en hoe mensen dat ervaren en voelen.
Holding space bieden Kees Klomp en ik op woensdagavond 23 april op de muziekavond ‘In this world of troubles my music pulls me through’ waar we muziek en verhalen met je delen. Meer info & inschrijven kan hier.
De dag erna op donderdag 24 april organiseren we voor de tweede keer de masterclass ‘Het beest in de bek kijken en je niet machteloos voelen’ waarin de thema’s immersie, dissolutie, amplitie en de voorstelling De illusie van Machteloosheid van Elke Leyman centraal staan. Er zijn nog twee plekken beschikbaar. Meer info en inschrijven kan hier.
Het beest in de bek kijken en je niet machteloos voelen vraagt veel meer dan systeemverandering om verhaalverandering. Daarvoor is gedragsverandering nodig.
Daarover organiseert Re-story coöperant Lien De Ruyck een interessante driedaagse …
Driedaagse training over de kracht van gedragspsychologie
Een training voor iedereen die de belangrijkste inzichten uit de gedragspsychologie wil leren kennen én wil leren hoe je die kan inzetten om mensen effectief in beweging te krijgen. Voor klimaat, biodiversiteit, gelijkheid of andere duurzame onderwerpen. Van 19-21 mei in Commons Hub Brussels. Contacteer Lien voor meer info & vragen.
Word deel van het veranderverhaal
Tot de volgende!
Mischa
Door deze brief een like te geven en te delen, draag je eraan bij dat meer mensen Re-story ontdekken.
Dank ook voor de support van …