🤱 Universal Mother
I do think that women could make politics irrelevant
By as a kind of spontaneous cooperative action
The like of which we have never seen
Which is so far from people's ideas of state structure
And viable social structure that seems to them like total anarchy
And what it really is is very subtle forms of interrelation
Which do not follow sort of hierarchical pattern which is
Fundamentally patriarchal
The opposite to patriarchy is not matriarchy but fraternity
And I think it's women who are going to have to
Break this spiral of power
And find the trick of cooperation
- Sinéad O’Conner
Circle of life
Ze zat in het derde leerjaar toen ze de film The Lion King zag, een film die haar tot tranen roerde. Een verhaal over trots, fierheid, familie en verbondenheid. Het komt allemaal terug in haar eigen verhaal en toen wist ze nog niet dat haar voornaam - Hafsa - ‘leeuwendochter’ betekende.
Waarom zijn mensen niet aardiger tegen elkaar? vroegen de kinderen van Hafsa El-Bazioui.
Ze was onbekend tot ze voor een antwoord op die vraag van haar kinderen in haar pen kroop voor de jaarlijkse zoektocht naar de mooiste Gentse nieuwjaarsbrief.
Toen werd alles anders.
Vandaag is Hafsa schepen van jeugd, personeel, internationale solidariteit en facility management in Gent.
In februari 2020 maakten we tijdens een koffie met Re-story coöperant Dirk Holemans al eens kennis met een bevlogen en geëngageerde Hafsa El-Bazioui.
Diezelfde bevlogenheid over verbondenheid, community en it takes a village to raise a child hoorde ik haar ook vertellen in een panelgesprek tijdens de boekpresentatie van Zie mij, het boek van psychotherapeut Lut Celie, met wie je hier op Re-story een interview kan lezen of beluisteren.
Wat als Hafsa burgemeester van Gent zou zijn, vroeg ik (Mischa) me toen af.
Het boek Hafsa opgetekend door Veerle Segers is een mooie aanleiding om het onder andere daar met haar over te hebben.
In haar boek vertelt Hafsa over het opgroeien in een gezin met een migratieachtergrond en hoe ze wat ze daaruit leerde wil inzetten in haar werk voor de stad, voor verbinding in de stad en de transitie van de samenleving.
We moeten weg van het individualiseren van systeemfouten, zegt ze. Bondgenootschappen sluiten en feminiene leiderschapskwaliteiten inzetten.
PS: De naam van de politieke partij die Hafsa vertegenwoordigt is bewust uit het verhaal gelaten, omdat het interview gaat over wie Hafsa is en welk verhaal ze zelf te vertellen heeft.
Iron Lady II
“Het is niet omdat je een vrouw of iemand uit een minderheidspositie op een bepaalde plek zet dat de organisatiecultuur en de waarden van de ene op de andere dag veranderen”, vertelt Hafsa El-Bazioui in het interview en ze werpt bovendien een disclaimer op.
“Als disclaimer. De leiders die verandering tegenhouden en de status quo in stand houden zijn niet alleen maar mannen. Denk maar aan het beleid van de Britse premier Margaret Thatcher in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Deze zogenoemde Iron Lady heeft heel veel beslissingen genomen die niet voor iedereen goed waren.”
En in het land van Thatcher, zagen we recent ook een tweede 'Iron Lady'. 'A fighter, not a quitter' noemt ze zichzelf. Toch gaat Liz Truss de geschiedenisboeken in als de kortstzittende Britse premier. Amper 49 dagen.
Afgelopen week publiceerde ze haar memoires: Tien jaar om het Westen te redden. Met als ondertitel: 'lessen van de enige conservatieve in het Huis' komt duidelijk de 'fighter' naar voren.
Het Westen, zo is te horen in een verslag bij Met het Oog op Morgen, is volgens Truss in verval, het is moreel bankroet, decadent. Truss kijkt in haar memoires vooruit naar wat moet veranderen.
Die blik vooruit om te veranderen stoelt op de traditionele conservatieve waarden.
Een kleine overheid.
Lage belastingen.
Ruim baan voor de vrije markt.
Tegen woke.
Agressief beleid tegen autoritaire landen als China en Rusland.
Alleen zo kunnen we het Westen redden.
Volgens Truss.
Het contrast met jonge vrouwelijke premiers als de Finse Sanna Marin, Jacinda Ardern in Nieuw-Zeeland en de IJslandse Katrin Jakobsdottir, die de afgelopen jaren opgang maakten met een meer progressief en op welzijn gericht beleid, kan haast niet groter zijn.
Het nieuwe leiden mag dan wel vrouwelijk zijn zoals Re-story coöperant Anja Moortgat in haar gelijknamige boek schrijft, in het interview met haar over lef, liefde en lust in leiderschap op Re-story vertelt ze ook over toxisch vrouwelijk leiderschap.
In het van de EU afgescheiden Groot-Brittannië is duidelijk nog een groot geloof in het neoliberale conservatisme.
Het TINA - There Is No alternative - van Iron Lady Thatcher en waarop de baseline van Re-story ‘het kan wél anders’ een directe reactie is - zet zich voort in Iron Lady II Liz Truss. Ze is immers een 'fighter, not a quitter'.
Misschien is het toch de moeite waard om eens stil te staan bij de gedachte dat net het afstappen van dit neoliberale gedachtegoed het Westen zou kunnen redden.
Op reis in de onderstroom
Afgelopen zaterdag waren Elke en Mischa te gast in de Droomgaard van Re-story coöperant Eric Boydens voor een bijdrage aan de 6-daagse opleiding Global Burn-out & Transitiecoach waarvoor Eric het initiatief heeft genomen.
Hij doet daarbij beroep op een 'trusted network' met naast Re-story ook Greet Heylen (interview op Re-story over openhartigheid als noodzaak voor cultuurverandering) en Tej Steiner (verhaal over zijn boek Waking up with everyone around us) van WE-powered met een hartcirkel, Karolien van den Brekel-Dijkstra over Positieve Gezondheid (hier kan je een audioverslag beluisteren dat we hebben gemaakt naar aanleiding van de feestelijke lancering van de vzw Regeneratief Leven waarin Machteld Huber, de grondlegger van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid te horen is) en Eddy Van Hemelrijck vanuit Emagine Center over ikigai (hier op Re-story een opiniestuk van hem over concurrentiestrijd in het hoger onderwijs).
Elke en Mischa namen de deelnemers in de grote serre mee op reis naar de onderstroom van enkele verhalen die ten grondslag liggen aan de vandaag rondom ons vastlopende systemen in de economie, landbouw, zorg, onderwijs ... en in mensen zelf, zoals burn-out.
En met bijna 600.000 mensen langer dan een jaar ziek thuis (groot deel burn-out), 2,3 miljoen Vlamingen die antidepressiva, slaap- en kalmeermiddelen slikken en 28 zelfdodingspogingen per dag zijn de symptomen alomtegenwoordig dat iets grondig schort aan 'onze' systemen.
'Onze' systemen omdat we ze zelf hebben gemaakt en in stand houden of kunnen veranderen.
Om ze wezenlijk te veranderen moeten volgens ons de verhalen veranderen die onder onze systemen liggen en die een vandaag nog altijd een dominant narratief ondersteunen: economie moet groeien, het moet altijd beter, meer, sneller, groter, concurrentie, winnaars-verliezers ...
Daarbij vertelden Mischa & Elke tot slot van de dag ook over de verandering van tijdperk die zich astronomisch en astrologisch voltrekt, helpend en steunend is in de overgang naar een tijdperk van groepsbewustzijn: eenheid door verscheidenheid, algemeen belang, broeder- en zusterschap, samendelen, samenwerking, gezamenlijkheid, zingeving ...
Met vertoning van filmpjes en audiofragmenten met Dirk De Wachter en Leen Gorissen om dieper in te gaan op wereld-, mens- en zelfbeeld.
En Elke bracht haar performance 'De Illusie van Machteloosheid'.
Verboden af te beelden
Dat Elke goed gevoelens uit de onderstroom naar de oppervlakte brengt blijkt ook uit haar maandelijkse column bij Optimist Media …
In die column vertelt ze deze maand dat ze dacht niet zoveel met kunst te hebben.
Tot 7 juni 2012.
In Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam wordt ze gegrepen door een werk van René Magritte.
>>> Lees hier de column van Elke bij Optimist Media … Verboden af te beelden >>>
De florerende gemeenschap
Tegelijk met de reis in de onderstroom van Elke & Mischa nam Geert afgelopen zaterdag voor Re-story deel aan een vergadering bij de Stichting Lodewijk de Raet rond het opstarten van de #florerendegemeenschap, waarvoor Re-storycoöperanten Ingrid Larik en Peter Wuyts een brondocument samenstelden.
Ook Eddy Van Hemelrijck en Greet Heylen waren daar van de partij. Zo zie je maar dat de onderstroom … floreert. Dat voedt de hoop dat we het tij kunnen keren als we de toekomst als een gezamenlijke onderneming zien.
Het tij keren
“We kunnen het tij keren als we ons de toekomst herinneren als een gezamenlijke onderneming.” - Marilyn Ferguson
It's the circle of life
And it moves us all
Through despair and hope
Through faith and love
'Til we find our place
On the path unwinding
In the circle
The circle of life
Geert, Elke & Mischa
Deze brief wordt mee gedragen - circle of life - door …