⚖️ De Losada-ratio: positieve verhalen laten doorwegen op de negatieve
Beeld je eens in …
Je bent vijftien jaar.
In de straat waar je woont, is tegenover je een man met een ambulance komen wonen.
Op een dag roept hij je: “Wil je meerijden?”
“Ik dacht dat ik naar de hemel ging. Dat was waar ik al heel mijn leven over droomde. En dat gebeurde”, vertelt Luc Van Gorp, voorzitter en CEO van de Christelijke Mutualiteit, me.
Ik interviewde Luc voor een podcast die Re-story in opdracht van huisarts en directeur van Positive Health International Karolien van den Brekel maakte over het project ‘Defining new narratives for the future of the healthcare workforce’.
Die ervaring als vijftienjarige zorgde ervoor dat Luc verpleger werd en gezondheidszorg - met nadruk op gezondheid - drijft hem nog altijd. Onder zijn bezielende leiding transformeert de CM van een ziekenfonds naar een gezondheidsfonds.
Hij denkt dat we nog aan de vooravond staan omdat de systemen die moeten transformeren, daar vandaag nog niet klaar voor zijn. “Voor mij is de uitdaging,” vertelt Luc in de podcast, “hoe we de mensen die het beleid kunnen beïnvloeden meekrijgen in de shift van ziek naar gezond. Je moet daarvoor verhalen vertellen.”
Ook Karolien (foto onder) met wie ik aan de podcast werkte, heeft een drive om iets bij te dragen aan onze samenleving. Zij is gebeten door het concept Positieve gezondheid en draagt het internationaal uit.
Karolien ontdekte iets interessants aan de systeemverandering: “Wat ik heel bijzonder vond, is dat vanuit welk perspectief je ook naar de zorg en de uitdagingen in de zorg kijkt, daar een heel gezamenlijk droombeeld uit naar voren kwam.
Het maakte niet uit of ik nu in Nederland of in België was, en ook in Engeland en Frankrijk bleek dat droombeeld heel vergelijkbaar. We denken steeds dat het systeem het probleem is, maar we hebben in al die landen heel verschillende systemen. We moeten dus niet meer naar het systeem wijzen.”
Losada-ratio
En zo zijn we bij Re-story ervan overtuigd dat elke dag mensen opstaan die organisaties en bedrijven oprichten of erbij werken met een drive die verder gaat dan winst maken en de rekeningen betalen alleen.
Naast financieel gezond, willen deze organisaties en bedrijven maatschappelijk relevant zijn en impact maken. Zebra’s noemen we deze bedrijven. Meer en meer willen we bij Re-story bedrijven en organisaties helpen de verhalen vertellen - in woord, beeld en geluid - die hun intrinsieke waarde communiceert. Businessfilosoof Jochanan Eynikel noemt die verhalen in dit interview op Re-story zelfs het spiritueel kapitaal van een organisatie.
Waarom?
Omdat we met het brengen van die verhalen bijdragen aan de Losada-ratio, die gaat over een evenwicht tussen positieve en negatieve interacties. In ons geval verhalen. Door meer positieve verhalen te brengen kan de balans doorslaan naar de positieve kant. Dat inspireert en motiveert tegenover de angst en verlamming van negatieve berichtgeving.
Ook jij kan een hefboom zijn!
Jouw jaarlijkse bijdrage is veel meer dan een eenvoudig gebaar, het is een hefboom om onze kracht te versterken. En dus bij te dragen aan de Losada-ratio ;)
Dank aan
Door deze brief een like te geven en te delen, draag je eraan bij dat meer mensen Re-story ontdekken.
Mischa