🦓 Een zebra zijn
Hallo! Vandaag een brief van mij, Elke.
Hoe was jouw weekend? Tijd gehad om te genieten van de bladeren die aan het verkleuren zijn? De herfstgeur kunnen opsnuiven? Een boekje kunnen lezen?
Ik luisterde naar het interview met Jan Bommerez bij Vibestalk: ‘Het grootste geschenk aan de wereld is je eigen heling’.
Terwijl ik naar een podcast of interview luister of naar een documentaire kijk, gebeurt het me soms dat ik het verhaal dat ik hoor van schaal verander.
Door de schaal bijvoorbeeld kleiner te maken naar het microniveau van mij als individu voel en begrijp ik beter wat bedoeld wordt. De inzichten die ik daardoor opdoe, kan ik dan weer gebruiken voor situaties of uitdagingen op grotere schaal.
Herken je dat, doe jij dat soms ook?
Bij het luisteren naar het interview met Jan Bommerez gebeurde me dat ook. Van micro- naar mesoniveau deze keer. Van een individueel verhaal naar een groep mensen.
Jan vertelt in de podcast dat mensen graag willen weten wie ze zijn: “Wie ben ik, is niet in woorden te vatten. Wie wil ik zijn. Dat is een creatieproces. Dus wij scheppen onszelf of wij zijn het product van onze conditioneringen. En jezelf scheppen zorgt ervoor dat die conditioneringen aan kracht verliezen. In plaats van er tegen te vechten, kan ik zeggen: wie wil ik zijn.”
Stephen Covey, auteur van de bestseller The Seven Habits of Highly Effective People, geeft volgens Jan een paar mooie voorbeelden hoe je dat kan doen. Een vraag die je jezelf kan stellen is: wat wil ik aan het eind van mijn leven kunnen zeggen over mijn leven? Ik vind dat Dirk de Wachter een mooi antwoord op die vraag geeft in het videofragment bij deze LinkedIn-post.
“Een van Covey’s principes is: begin with the end in mind”, vertelt Jan Bommerez en gaat verder: “En zo kom je bij je waardensysteem terecht. Wat Covey zegt, is dat als je waarden overeenstemmen met de universele principes het universum voor je gaat werken.”
Toen hij dat zei, maakte ik de vertaalslag naar de schaal van bedrijven. Omdat wat Jan daar zegt me deed denken aan wat ik eens in een artikel voor Bloovi schreef: ‘Bedrijven zijn, net als jij en ik, levende entiteiten met behoeften. Natuurlijk zijn bedrijven geen mensen. Bedrijven verschillen in zoverre van mensen dat ze geen inherent bestaansrecht hebben. Ze zijn er alleen om menselijke behoeften te dienen.’
Terwijl ik luister naar wat Jan vertelt, flitst door mijn hoofd: wat zou er gebeuren als bedrijven en organisaties zichzelf de vraag stellen: wie wil ik zijn? Of: wat zou ik willen dat mijn omgeving over mij als bedrijf zegt als ik er niet meer ben?
En als je dan zo ook bij het waardensysteem van een bedrijf of organisatie komt, dacht ik: hoe kan je ervoor zorgen dat je waarden overeenstemmen met de universele principes zodat het universum voor je gaat werken.
Dat kan volgens mij als je een zebra bent
In juni dit jaar interviewde Phebe D’hondt van Overondernemers.be mij in aanloop naar een inspiratie- en netwerkavond die we eind november samen organiseren.
Tijdens het gesprek dat je hier kan beluisteren, stelde Phebe me de vraag wat zebrabedrijven zijn en of er een checklist bestaat om te weten of je er eentje bent?
Zebra is een alternatief bedrijfsmodel dat een financieel gezonde bedrijfsvoering en een hoger doel in evenwicht brengt. Het streeft naar regeneratieve groei, duurzame winst en een veelvoud aan resultaten (positive-sum game) die gedeeld en verdeeld worden onder alle stakeholders: Person (individu), People (gemeenschap, samenleving), Planet, Purpose, Prosperity en Partnership.
Het tweede deel van Phebe’s vraag naar de checklist leidde tot dit nieuwe verhaal rond zebrabedrijven op Re-story met een checklist met kenmerken om na te gaan of jouw bedrijf een zebra is.
>>> Lees hier het verhaal Checklist: ben jij een zebra? >>>
Ook jij maakt het verschil!
Zoals hierboven al aangehaald slaan Re-story en Overondernemers.be de handen ineen voor een inspiratie- en netwerkavond rond purpose en hoe ook jij het verschil maakt.
Op 26 november zijn we hiervoor te gast bij Re-story coöperant Björn Accoe in Melle.
Wat je die avond mag verwachten?!
🌟 Björn (foto rechts) neemt je mee in zijn verhaal als 'creator of opportunities'.
🌟 Phebe (foto links) laat je ontdekken waar jouw vuur écht van aangaat en deelt tips hoe je jouw persoonlijk merk vurig met de wereld kan delen op een manier die bij jou past.
🌟 Ik (foto midden) breng mijn voorstelling 'De illusie van machteloosheid' met als kernboodschap: vrijwel iedereen is opgevoed en geconditioneerd met de boodschap zich klein te houden en te wachten op toestemming om een verschil te maken. Maar op wiens toestemming zitten we te wachten? Oftewel scheppen we onszelf of blijven we het product van onze conditioneringen.
Nog meer inspirerende en activerende Re-story activiteiten
Draag jij mee uit dat het anders kan?
We zijn dankbaar dat deze brief mee wordt gedragen door inmiddels meer dan dertig betalende subscribers en steun krijgt van Re-story coöperanten B4Plastics dat bioplastics maakt en plastic de wereld uit wil helpen en Officenter dat dynamische, duurzame en professionele kantooromgevingen creëert voor ondernemers die elkaar versterken ...
Jij kan met een bijdrage van 5 euro per maand deze brief ondersteunen. Daarmee maak je de verhalen over denkers, doeners en makers die tonen dat het wél anders kan mee mogelijk!
Ik sluit de brief graag af met een quote die ik hoorde tijdens het interview met Jan Bommerez:
“De universele principes zijn de software van het universum. Zoals bijvoorbeeld respect. Is een heel makkelijk principe. Als we alleen dit principe zouden toepassen transformeert de hele maatschappij. Dat is hoe krachtig principes zijn.”
Bedankt voor jouw aandacht.
Graag tot een volgende brief!
Elke